Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/159
Karar No: 2020/116
Karar Tarihi: 28.01.2020

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2018/159 Esas 2020/116 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, borçlu ...,... ve Tic. Ltd. Şti. aleyhine yaptıkları icra takibinde, haczedilen malları üzerinde üçüncü kişi ...,... Sanayi ve Tic. AŞ'nin istihkak iddiasında bulunduğunu ve İcra Mahkemesinin istihkak davası açtığını belirterek, işyeri devri olduğundan devir işleminin İİK'nun 280. maddesi gereğince iptal edilmesi gerektiğini savunarak, tasarrufun iptali davası açmıştır. Mahkeme, devir işleminin İİK'nun 280. maddesi gereğince yapılmadığına karar vermiştir. Ancak dava nitelemesinde hata yapıldığından karar bozulmuştur. İİK'nun 97/17. maddesi, istihkak davasına karşı açılan karşılık dava olarak tasarrufun iptali davası açılabileceğini belirtmektedir. Bu durumda tasarrufun iptali davasının bağımsız olarak açılmış olduğu ve koşullarının somut olayda gerçekleşip gerçekleşmediğinin araştırılması gerektiği vurgulanmaktadır. İİK'nun 277 ve devamı maddeleri, tasarrufun iptali davasına ilişkin kanuni düzenlemeleri içermektedir.
17. Hukuk Dairesi         2018/159 E.  ,  2020/116 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tasarrufun iptali davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne dair verilen hükmün süresi içinde davalı ... Cam Sanayi ve Tic. A.Ş. vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    -K A R A R-

    Davacı vekili, davalı borçlu ...,... ve Tic. Ltd. Şti. aleyhine icra takibi yaptıklarını, fabrikada haczedilen mallar üzerinde diğer davalı üçüncü kişi ...,... Sanayi ve Tic. A.Ş"nin istihkak iddiasında bulunduğunu ve Kazan İcra Mahkemesinin 2012/128 sayılı takip dosyasından istihkak davası açtığını, davalılar arasında işyeri devri olduğundan bu devir işleminin İİK"nun 280. maddesi gereğince iptali gerektiğini belirterek, İİK"nun 97/17. maddesi gereğince karşı dava olarak açılan tasarrufun iptali davasının kabulüne karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı ...,... Sanayi ve Tic. A.Ş. vekili, haksız açılan davanın reddi gerektiğini savunmuştur.
    Davalı ...,... ve Tic. Ltd. Şti., cevap dilekçesi sunmamıştır.
    Mahkemece, tasarrufun iptali davalarının görülebilmesi için aciz belgesi gerektiği ancak istihkak davasına karşılık dava olarak açılan tasarrufun iptali davalarında aciz belgesine gerek olmadığını, davalı şirketler arasındaki 18.04.2012 tarihindeki 8 adet fatura ile yapılan satışın işyeri devri niteliğinde olduğu ve devrin İİK"nun 280. maddesinde belirtilen koşullarda yapılmadığından bahisle davanın kabulüne karar verilmiş; hüküm, ... Sanayi ve Tic. A.Ş vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, İİK"nun 277 ve devamı maddelerine dayalı olarak açılan tasarrufun iptali istemine ilişkindir.
    HMK"nın 33. maddesine göre Hakim, Türk hukukunu resen uygulamak zorundadır. Bir davada olayları belirtmek ve açıklamak taraflara, hukuki nitelendirme Hakime aittir. Bu nedenle tarafların hukuki nitelendirmeyi doğru yapmak zorunluluğu yoktur. Başka bir ifade ile Hakim, bildirilen hukuki sebeplerle bağlı olmayıp, hukuki sebebi kendiliğinden bulup uygulamakla sorumludur.
    İİK’nun 97/17. maddesinde istihkak davasına karşı haczi yaptıran alacaklının bu kanunun 11. babı hükümlerine dayanarak gecici veya kesin aciz belgesi ibrazına mecbur olmaksızın karşılık dava olarak iptal davası açabileceği, her iki davada tarafların gösterecekleri tüm delillerin hakim tarafından serbestce değerlendirileceği yazılıdır. Davalı alacaklı tarafından açılan tasarrufun iptali davası “karşılık dava" olarak açılmıştır. 24.2.1954 günü E:2 K:7 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararında da ayrıca vurgulandığı gibi, karşılık dava olarak açılan tasarrufun iptali davası İcra Mahkemesinde görülür. Ayrıca bu karşılık davanın cevap süresi veya en geç ilk oturumdan önce açılması gerekmektedir.
    Davacı vekili ise bu davayı ayrı ve bağımsız olarak Asliye Hukuk Mahkemesinde açtığından, İİK"nun 97/17. maddesi anlamında karşılık dava olarak nitelemek mümkün değildir.
    Bu halde davanın İİK"nun 277 ve devamı maddelerine göre bağımsız olarak açılmış tasarrufun iptali davası olarak nitelemek sureti ile bu davanın koşullarının somut olayda gerçekleşip gerçekleşmediğinin araştırılarak oluşacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken, dava nitelemesinde hata yapılarak yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olmuştur.
    SONUÇ:Yukarıda açıklanan nedenlerle davalı ... Sanayi ve Tic. A.Ş. vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile bozma nedenine göre diğer temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmaksızın hükmün BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davalı... Sanayi ve Tic. A.Ş."ye geri verilmesine 28/01/2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.






    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi