Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/2854
Karar No: 2020/6830
Karar Tarihi: 11.11.2020

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2019/2854 Esas 2020/6830 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Ticaret Mahkemesinde görülen bir tazminat davasında, müvekkillerinin davalıların işleteni olan araçta yolcu iken gerçekleşen kazada yaralandıklarını ve daimi maluliyete uğradıklarını iddia eden davacılar, maddi ve manevi tazminat talep etmişlerdir. Mahkeme, maddi tazminat talebini reddetmiş ve manevi tazminat talebinin kısmen kabulünü hüküm altına almıştır. Ancak, davacılar ve davalıların temyiz başvurusu sonucunda davanın bir kısmı bozulmuştur. Yeniden yapılan yargılama sonucunda, davalı Sağlık Bakanlığı'nın uzun süreli kiralama yoluyla aracı işlettiği tespit edilmesine rağmen, mahkeme tarafından araç maliki olan davalı ... hakkında açılan davanın husumet yokluğundan reddine karar verilmiştir. Bu nedenle, davalı ... vekilinin davalılar ... için hüküm olunan manevi tazminatlara yönelik temyiz istemi reddedilmiş, davalı ... vekilinin temyiz itirazları kabul edilerek hükmün bu davalı yararına bozulmasına karar verilmiştir. Kararda, 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 85. maddesi ve 3. maddesi detaylı bir şekilde açıklanarak, uzun süreli kiralama yoluyla aracı işletenin işleten olarak kabul edileceği vurgulanmıştır. Ayrıca, doğ
17. Hukuk Dairesi         2019/2854 E.  ,  2020/6830 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda kararda yazılı nedenlerden dolayı, maddi tazminat davasının reddine, manevi tazminat davasının ise kısmen kabulüne dair verilen hükmün süresi içinde davalı ... vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    -K A R A R-

    Davacılar vekili, müvekkillerinden ..."in davalıların işleteni, zorunlu karayolu taşımacılık mali sorumluluk ve zorunlu koltuk ferdi kaza sigortacısı oldukları araçta yolcu iken gerçekleşen çift taraflı kazada yaralanarak daimi maluliyete uğradığını ileri sürerek davacı ... için mahkemece belirlenecek maddi tazminatın davalılardan müteselsilen, tüm müvekkilleri yararına yine mahkemece belirlenecek manevi tazminatın davalı ..."tan kaza tarihinden itibaren işleyecek avans faiziyle birlikte tahsiline karar verilmesini talep etmiş, 21.02.2013 tarihli dilekçesi ile davacı ... için 50.000,00 TL, davacı ... için 30.000,00 TL, davacılar için 20.000,00"er TL, davacı ... için 10.000,00 TL manevi tazminat talepleri olduğunu bildirmiş, davacı ..."nın 12.03.2013 tarihinde ölmesi üzerine davaya yasal mirasçıları tarafından devam edilmiştir.
    Davalı ... vekili, müvekkilinin aracın uzun süreliğine kiraladığını, müvekkilinin araç üzerindeki fiili hakimiyetinin sona erdiğini ileri sürmüş, davalı Ergo Sigorta A.Ş. vekili ise özetle davanın reddini savunmuştur.
    Yapılan yargılama sonucunda yerel Mahkemece maddi tazminat davasının reddine, manevi tazminat davasının ise kısmen kabulüne dair verilen hüküm, davacılar vekili ve davalı ... vekilinin temyiz başvurusu sonucunda Dairemizin 05.04.2016 tarih ve 2014/9364 E., 2016/4271 K. sayılı ilamı ile bozulmuştur.
    Mahkemece uyulan bozma ilamı, toplanan deliller ve tüm dosya kapsamına göre, davacı ... tarafından açılan maddi tazminat davasının reddine, manevi tazminat davasının kısmen kabulü ile davacılar ... için 4.000,00 TL, ... için 2.000,00 TL, davacılar ...,..."un her biri için 1.000,00 TL olmak üzere toplam 10.000,00 TL manevi tazminatın kaza tarihi olan 25/01/2012 tarihinden itibaren işleyecek ticari avans faizi ile davalı ... "tan tahsili ile davacılara verilmesine, davacıların fazlaya ilişkin taleplerinin reddine karar verilmiş; hüküm, davalı ... vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    1-6100 sayılı HMK"nın geçici 3/2. maddesi delaletiyle 1086 sayılı Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun 427. maddesinde öngörülen kesinlik sınırı 2018 yılı için 3.560,00 TL"dir. Davalı vekili tarafından davacı muris ... dışındaki davacılar yönünden temyize konu edilen manevi tazminat miktarları anılan yasanın yürürlüğünden sonra verildiğinden kesin niteliktedir. Kesin olan kararların temyiz istemleri hakkında mahkemece bir karar verilebileceği gibi, 01.06.1990 gün 3/4 sayılı İçtihadı Birleştirme Kararı uyarınca Yargıtay’ca da temyiz isteminin reddine karar verilebileceğinden davalı vekilinin davacılar ...,... yönünden temyiz dilekçesinin reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Dava, yaralanmalı trafik kazası nedeniyle maddi ve manevi tazminat istemine ilişkindir.
    2918 sayılı KTK"nun “işleten ve araç işleticisinin bağlı olduğu teşebbüs sahibinin hukuki sorumluluğu” başlığını taşıyan 85. maddesi uyarınca; bir motorlu aracın işletilmesi
    bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına yahut bir şeyin zarara uğramasına sebep olursa, motorlu aracın bir teşebbüsün unvanı veya işletme adı altında veya bu teşebbüs tarafından kesilen biletle işletilmesi halinde, motorlu aracın işleteni ve bağlı olduğu teşebbüsün sahibi, doğan zarardan müştereken ve müteselsilen sorumlu olurlar. Aynı yasanın 3. maddesi gereğince işleten; araç sahibi olan veya mülkiyeti muhafaza kaydıyla satışta alıcı sıfatıyla sicilde kayıtlı görülen veya aracın uzun süreli kiralama, ariyet veya rehin gibi hallerde kiracı, ariyet veya rehin alan kişidir. Ancak ilgili tarafından başka bir kişinin aracı kendi hesabına ve tehlikesi kendisine ait olmak üzere işlettiği ve araç üzerinde fiili tasarrufu bulunduğu ispat edilirse, bu kimse işleten sayılır.
    Somut olayda, trafik kazasına karışan ... plakalı araç, davalı ... adına kayıtlı ise de, 25.01.2012 tarihli kiralama sözleşmesiyle, davalı tarafından diğer davalı Sağlık Bakanlığı Osmaniye Devlet Hastanesi"ne kazadan önce kiralanmış olduğu, davalı Sağlık Bakanlığı tarafından aracın hasta nakil işinde kullanıldığı, ayrıca 2009 yılından bu yana her yıl yenilenen sözleşmeler ile aracın bu şekilde kullanımının sağlandığı görülmektedir. Bu durumda, uzun süreli kiralama yoluyla aracı işletenin davalı Sağlık Bakanlığı olduğu husumet itirazının her aşamada gözönüne alınması gerektiği araç maliki olan davalı ... hakkında açılan davanın husumet yokluğundan reddine karar verilmesi gerekirken; yanılgılı değerlendirmeyle, kiralamanın kısa süreli olduğu kabul edilerek, davalının işleten sıfatının devam ettiği gerekçesiyle, bu davalı bakımından yazılı olduğu biçimde hüküm tesisi doğru görülmemiştir.
    3-Bozma ilamının kapsam ve şekline göre; davalı ... vekilinin sair temyiz itirazlarının incelenmesine gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle, davalı ... vekilinin davacılar ...,... için hükmolunan manevi tazminatlara yönelik temyiz isteminin, mahkeme hükmünün kesin olması nedeniyle REDDİNE, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı ... vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün bu davalı yararına BOZULMASINA, (3) nolu bentte açıklanan nedenlerle davalı ... vekilinin sair
    temyiz itirazlarının incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davalı ..."a geri verilmesine 11/11/2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi