Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/824
Karar No: 2020/5183
Karar Tarihi: 07.10.2020

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2019/824 Esas 2020/5183 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Taraflar arasındaki tasarrufun iptali davasında davalı borçlu tarafından yapılan itirazlar üzerine Asliye Hukuk Mahkemesi hükmünü yazmadan karar vermiştir. Mahkemenin hangi gerekçe ile tasarrufun iptaline karar verdiği açık ve anlaşılır değil ve karar denetime uygun değildir. Bu sebeple, Yargıtay 17. Hukuk Dairesi kararında hükmün bozulmasına karar vermiştir. Davanın konusu, kamu alacakları için yapılan takibin sonunda yapılan tasarrufun iptalidir. İlgili kanun maddeleri 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanun'un 24, 28/2 ve 30. maddeleridir. Bu maddelerle, kesinleşmiş takip için tasarrufun iptal edilebileceği, verilen malın değeri düşükse bağış olarak kabul edilmesi gerektiği ve kamu alacaklarını ödemeyi imkansız kılan tasarrufların geçersiz olduğu hüküm altına alınmıştır.
17. Hukuk Dairesi         2019/824 E.  ,  2020/5183 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tasarrufun iptali davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne dair verilen hükmün süresi içinde davalı ... vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü.
    -K A R A R-
    Davacı vekili, davalı .... Ltd. Şti."den alacaklı olduğunu, davalı borçlu aleyhine icra takibi başlatıldığını, davalı ...’un da şirket yetkilisi olduğu, onun aleyhine de takip yapıldığı, takiplerin kesinleştiği, haciz varakalarının düzenlendiği, davalı borçlunun adına kayıtlı malvarlığının bulunmadığını, adına kayıtlı gayrimenkulünü davalı ... ...’ya devredildiğinin tespit edildiğini, söz konusu devir işlemlerinin mal kaçırma gayesi ile yapıldığını beyan ederek davalılar arasındaki tasarrufun iptali talep ve dava edilmiştir.
    Davalı ... vekili davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Hükmüne uyulan Dairemizin 13.05.2014 gün, 2013/2570 E- 2014/7528 K sayılı ilamında ... Petrol Tic. Ltd. Şti."nin ortağı ve temsilcisi olan davalı ... hakkında borç miktarının yüksek olması nedeniyle 17.6.2004 tarihinde ihtiyati haciz kararı oluru istendiği,olurun 12.7.2004 tarihinde verildiği, buna istinaden adı geçen ortak
    hakkında VUK"nun 10 ve 6183 Sayılı Yasanın Mükerrer 35 maddesi gereğince 17.10.2005 ve 18.10.2005 tarihli takip yapraklarının düzenlendiği,ödeme emirlerinin 9.11.2005, 22.11.2005 ve 29.11.2005 tarihlerinde borçlunun adresinde ve onunla aynı soyadı taşıyan ... tebliğ edildiği ve 4.1.2006 tarihli haciz varakalarının düzenlendiği anlaşılmaktadır. Davalı ... vekili de savunmasında yapılan tebligatların usulsüzlüğünü veya takibin kesinleşmediğini ileri sürmediği gibi aksine takip konusu borcun 4.4.2006 tarihinde ödendiği iddiası ile bir adet Akbank dekontu ile davacı İdare tarafından düzenlenen onüç adet mahsup alındı fişini sunmuştur.O halde davalı ... hakkındaki takibin kesinleştiğinin kabulü gerekirken dosya kapsamı ve mevcut delil durumuna uygun olmayan bilirkişi raporunun hükme esas alınması isabetli görülmemiştir. Bu durumda mahkemece davalı şirketin ticaret sicil kayıtları ilgili ticaret sicil müdürlüğünden istenerek davalı borçlu ..."un Şirketteki sermaye hissesi ve konumunun yukarıdaki yasal düzenlemeler gereğince tespiti, davacı idareden 2.6.2004 tasarruf tarihine kadar olan borç miktarı ile yapılan ödemeler sorulduktan sonra toplanan ve toplanacak delillere göre dava konusu tasarrufun 6183 Sayılı AATUHK"nun 24,27,28,29,30 maddeler gereğince iptale tabi olup olmadığı belirlenerek sonucuna göre karar verilmesi gerekirken” gerekçesi ile kararın bozulmasına karar verilmiştir”.
    Yapılan yargılama neticesinde hiçbir gerekçe yazılmaksızın davanın kabulüne karar verilmiş; hüküm, davalı ... vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava 6183 Sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanunun 24 ve devamı maddeleri gereğince açılmış tasarrufun iptali istemine ilişkindir.
    Bu tür davaların görülebilmesi içinde borçlu hakkında 6183 sayılı yasaya göre bir takip yapılmış ve kesinleşmiş olması gerekir ancak aciz belgesine gerek olmayıp borçlunun borcunu ödeyememe durumunun gerçekleşmiş olması yeterlidir. Öte yandan 6183 sayılı Yasa’nın 28/2 maddesine göre kendi verdiği malın akdin yapıldığı sıradaki değerine göre borçlunun ... olarak pek aşağı bir fiyat kabul ettiği akitler bağış niteliğinde olup iptali gerekmektedir. Yine aynı yasanın 30.maddesine göre de kamu alacaklarının bir kısmını veya tamamının tahsiline olanak bırakmamak amacı ile borçlu tarafından bir taraflı tasarruflar ile borçlunun
    maksadını bilen veya bilmesi gereken kimseler ile yaptığı tasarrufların tarihleri ne olursa olsun geçersiz olacağı hüküm altına alınmıştır.
    Ayrıca; Yargıtay"ın hukuka uygunluk denetimini yapabilmesi için de ortada usulüne uygun şekilde oluşturulmuş bir hükmün bulunması gerektiği açıktır. Gerekçesiz bir kararın Yargıtay tarafından denetlenmesi mümkün değildir. Ayrıca kararda maddi olguların mahkemece nasıl nitelendirildiği, kurulan hükmün hangi nedenlere ve hukuksal düzenlemelere dayandırıldığı ortaya konulmalı, maddi olgular ile hüküm arasındaki mantıksal bağlantı açıklanmalıdır.
    Somut olayda, mahkemece 6183 sayılı yasanın 24 ve devamı maddelerinin dava konusu tasarruf için nasıl değerledirildiği, hangi gerekçe ile tasarrufun iptaline karar verildiği açık ve anlaşılır olmadığı gibi, karar denetime de elverişli de değildir. Bu sebeple hükmün bozulması gerekmiştir.
    2-Bozma nedenine göre, davalı ... vekilinin sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, (2) nolu bentte açıklanan nedenlerle bozma neden ve şekline göre davalı ... vekilinin sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davalı ..."a geri verilmesine 07/10/2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi