Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2018/2100
Karar No: 2019/926
Karar Tarihi: 05.02.2019

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2018/2100 Esas 2019/926 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davalı tarafından sigortalanan taşınmazın sahibi olan davacı müşterinin İş Bankası'ndan aldığı kredi için teminat olarak gösterildiği ve 2009 sel felaketi sonrası taşınmazın hasar gördüğü ve sadece bir kısmının ödendiği, geri kalan kısmının hukuka aykırı bahanelerle reddedildiği iddiasıyla açılan tazminat davası sonucunda mahkeme tarafından davanın kısmen kabul edildiği belirtilmiştir. Mahkeme, sigorta şirketinin hangi zararları poliçe teminatı kapsamında tuttuğuna dair açıklamalarda bulunmuş ve taş duvarın konut sigorta poliçesine dahil edilemeyeceğine dair bir rapor verilmiştir. Ancak, eksik inceleme yapıldığına karar veren mahkeme, bu nedenle taş esaslı duvarın istinat duvarı niteliğinde olup olmadığına ve 2009 yılı itibarıyla değerinin belirlenmesi için başka bir inşaat mühendisi bilirkişiden rapor alınması gerektiğini belirtmiştir. Ayrıca, sigortacının kesinleşmiş olan tazminat miktarını bir ay içerisinde ödemesi gerektiği de belirtilerek hükmün bozulması kararlaştırılmıştır. Mahkeme kararı incelendiğinde, Yangın Sigortası Genel Şartları'nın kapsamını belirten maddeler ve sigortacının ödeme yükümlülüğüne dair hükümler önem taşımaktadır.
17. Hukuk Dairesi         2018/2100 E.  ,  2019/926 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ : ...... Asliye Ticaret
    Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın kısmen kabulüne dair verilen hükmün süresi içinde davacı vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:
    K A R A R
    Davacı vekili, müvekkilinin davalı ... tarafından sigortalanan taşınmazın sahibi olduğunu, müvekkilinin İş Bankası"ndan almış olduğu kredinin teminatlarından biri olarak bu taşınmazın gösterildiğini, sigorta şirketi tarafından taşınmazın 01/03/2009 başlangıç tarihli olarak sigortalandığını, 2009 yılı Eylül ayının 7-8-9-10. günlerinde İstanbul ve çevresinde yaşanan büyük sel felaketinin en çok etkilediği yerlerden birinin müvekkilinin taşınmazının bulunduğu ...Bölgesi olduğunu, müvekkilinin sel nedeni ile 104.805,00 TL civarında zararı olduğunu, davalı tarafa müracaatta bulunduğunu ve hasar dosyasının açıldığını, yapılan inceleme sonunda müvekkilinin hasarının çok az bir miktarının ödendiğini, kalan kısımla ilgili taleplerin hukuka aykırı bahanelerle reddedildiğini belirterek 70.000,00 TL tazminatın olay tarihinden itibaren işleyecek ticari faizi ile birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    Davalı vekili, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece, davanın kısmen kabulü ile 1.582,10 TL tazminatın davalıdan dava tarihi itibariyle reaskont faizi ile birlikte alınarak davacıya verilmesine, karar verilmiş, karar davacı vekilince temyiz edilmiştir.
    1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davacı vekilinin aşağıdaki bentlerin dışında kalan ve yerinde görülmeyen sair temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
    2-Dava, konut sigorta poliçesine dayalı tazminat istemine ilişkindir.
    Taraflar arasındaki uyuşmazlığın ana konularından birisi, hangi zararların poliçe teminatı kapsamında kaldığı hususudur. Yangın Sigortası Genel Şartlarının "Sigorta bedelinin kapsamı" başlıklı A.2 maddesinin 2.1.1.1 bendinde; "Aksine sözleşme yoksa; binaların dışındaki bahçıvan evi, garaj, su deposu, kömürlük gibi eklentiler ile binaların içlerinde veya üzerlerinde bulunan her çeşit sabit tesisat, asansör ve yürüyen merdivenler, yıldırımlık, televizyon anteni gibi binayı tamamlayan şeyler ile temeller ve istinat duvarları sigorta bedelinin kapsamı içindedir." düzenlemesine yer verilmiştir.
    Mahkemece hükme esas alınan 23/10/2013 tarihli bilirkişi raporunda, Yangın Sigortası Genel Şartları A.2-2.1.1.2 maddesi uyarınca taş duvarın teminat dışı olduğu belirtilmiştir.Bu raporu düzenleyen bilirkişi heyeti içinde inşat mühendisi bilirkişi bulunmamakta olup, mahkemece daha önce keşfen aldırılan ve aralarında inşaat mühendisinin de bulunduğu bilirkişiler tarafından düzenlenen 14/6/2012 tarihli raporda ise, taş esaslı duvar istinat duvarı olarak değerlendirilerek değer biçilmiştir. Bu durumda raporlar arasında çelişki doğmuş olup, taş esaslı duvarın istinat duvarı niteliğinde olması durumunda Yangın Sigortası Genel Şartlarının A.2 maddesinin 2.1.1.1 bendi uyarınca poliçe teminatı içinde sayılacağı açıktır. Eksik inceleme ile karar verilemez.
    Bu durumda mahkemece, farklı bir inşaat mühendisi bilirkişiden, söz konusu taş duvarın istinat duvarı niteliğinde olup olmadığının ve istinat duvarı niteliğinde ise 2009 yılı itibarı ile değerinin belirlenerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken yazılı olduğu şekilde hüküm tesisi doğru olmamıştır.
    3-Yangın Sigortası Genel Şartlarının B.8.8.1.maddesi uyarınca sigortacı kesinleşmiş olan tazminat miktarını en geç bir ay içerisinde sigortalıya ödemek zorundadır. Buna göre mahkemece temerrüt tarihinin 9/9/2009 ihbar tarihinden itibaren 1 ay sonrası olarak belirlenmesi gerekirken faiz başlangıcı olarak dava tarihinin esas alınması da hatalı olmuştur.
    SONUÇ: Yukarıda (1) nolu bentte açıklanan nedenlerle davacı vekilinin sair temyiz itirazlarının reddine, (2) ve
    (3) nolu bentlerde açıklanan nedenlerle davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davacıya geri verilmesine 05/02/2019 gününde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi