Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/5499
Karar No: 2020/8319
Karar Tarihi: 10.12.2020

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2019/5499 Esas 2020/8319 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Bu karar, bir trafik kazası nedeniyle manevi ve maddi tazminat davasıyla ilgilidir. Davacılar, belediye aracına çarpan motosiklet sürücüsü olan oğullarının ağır yaralanması sonucunda maddi zararın tazmini ve manevi tazminat istemiyle davalılar Söke Belediyesi ve şoförüne dava açmıştır. Mahkeme, maddi tazminat istemi yönünden karar verilmesine yer olmadığına, manevi tazminat istemi yönünden kısmen kabul edilerek davacıların belirli miktarlarda manevi tazminat alması yönünde hüküm vermiştir. Ancak, mahkeme kararının hüküm fıkrasında hangi davalıdan manevi tazminat alınacağı belirtilmemiştir. Bu durum, infazda tereddüt yaratıcı nitelikte olduğundan ve HUMK’nun 388. maddesinde istek sonuçlarının açık ve net bir şekilde gösterilmesi gerektiği belirtildiğinden, kararın bozulması gerektiği kararına varılmıştır. Kanun maddelerine göre, hüküm sonuçlarından her biri açık ve net bir şekilde gösterilmeli ve tereddüt yaratıcı olmamalıdır. Kararda geçen kanun maddeleri, HUMK’nun 381-389. maddeleri ve HMK’nun 294-297. maddeleri arasında yer alır.
17. Hukuk Dairesi         2019/5499 E.  ,  2020/8319 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tazminat davası üzerine yapılan yargılama sonunda maddi tazminat davasının feragat nedeniyle reddine, manevi tazminat davasının kısmen kabulüne ilişkin verilen hüküm davalı ... vekili ve davalı ... vekili tarafından süresi içinde temyiz edilmekle, dosya incelendi, gereği düşünüldü:
    -K A R A R-
    Davacılar vekili, 29/07/2012 tarihinde davalıların sürücü, işleten ve zorunlu mali sorumluluk sigortacısı olduğu kanal temizleme aracının aniden sol tarafa dönmesi sonucu aracın arkasında seyreden davacının oğlu ..."ın idaresindeki motosikletin belediye aracına çarpması sonucu meydana gelen kazada ..."ın ağır yaralandığını ve kalıcı yüzde 49 oranında maluliyet meydana geldiğini, davacıların bu süreçte çok üzüldüklerini beyanla, kaza sonucu meydana gelen maddi zararın kaza tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle davalılardan müştereken ve müteselsilen tahsiline, davacı ... için 50.000,00 TL manevi tazminat, davacı ... için 20.000,00 TL manevi tazminatın kaza tarihinden itibaren işleyecek faiziyle davalılar Söke Belediyesi ve ..."den müştereken ve müteselsilen tahsiline karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalı ... Belediyesi vekili, kusura ve maluliyete itiraz ederek davanın reddini savunmuştur.
    Davalı ... vekili, kusura itiraz ederek davanın reddini savunmuştur.
    Davalı ... vekili, davanın reddini savunmuştur.
    Mahkemece; bozma ilamına uyularak yapılan yargılamada maddi tazminat istemi yönünden karar verilmesine yer olmadığına, davanın manevi tazminat istemi yönünden kısmen kabulü ile Davacı ... için 2.000,00 TL, davacı ... için 3.000,00 TL olmak üzere 5.000,00 TL manevi tazminatın kaza tarihi olan 29/07/2012’dan başlayarak yasal faiziyle birlikte davalıdan alınarak davacılara ödenmesine fazlaya ilişkin istemin reddine karar vermek gerekmiştir.
    1-Dosya içerisindeki bilgi ve belgelere, mahkeme kararının gerekçesinde dayanılan delillerin tartışılıp değerlendirilmesinde bir usulsüzlük bulunmamasına göre, davalı ... ... vekilinin kusura ilişkin temyiz itirazlarının reddine karar vermek gerekmiştir.
    2-Dava, trafik kazasından kaynaklanan cismani zarar nedeniyle maddi ve manevi tazminat istemine ilişkindir.
    1086 sayılı HUMK"nun 381-389. maddelerinde (6100 sayılı HMK"nun 294-297. maddeleri),hükmün tefhimi, nasıl tesis edileceği ve sonrasında kararın nasıl yazılacağı etraflıca düzenlenmiştir. HUMK’nun 388. maddesinde (HMK"nun 297/II maddesi); hüküm sonucu kısmında, gerekçeye ait herhangi bir söz tekrar edilmeksizin, istek sonuçlarından her biri hakkında verilen hükümle, taraflara yüklenen borç ve tanınan hakların, mümkünse sıra numarası altında birer birer, açık, şüphe ve tereddüt uyandırmayacak şekilde gösterilmesinin zorunlu olduğu açıklanmıştır. Başka bir anlatımla, tesis edilen hüküm, infazı kabil ve uygulanabilir olmalı ve tereddüt yaratıcı olmamalıdır.
    Bu hükümler yargıda açıklık ve netlik prensibinin gereği ve kamu düzeni ile ilgili olup, yasanın aradığı anlamda oluşturulacak kısa ve gerekçeli kararların hüküm fıkralarının açık, anlaşılır, çelişkisiz, uygulanabilir olmasının gerekliliği kadar, kararın gerekçesinin de, sonucu ile tam bir uyum içinde, ifadeleri özenle seçilmiş ve kuşkuya yer vermeyecek açıklıkta olması zorunludur.
    Yargıtay"ın hukuka uygunluk denetimini yapabilmesi için de ortada usulüne uygun şekilde oluşturulmuş bir hükmün bulunması gerektiği açıktır.
    Somut olayda, davacı taraf dava dilekçesinde davalı ... ve sürücüden manevi tazminat isteminde bulunmuş, aynı zamanda ZMS olan davalı ... de maddi yönünden davalı durumunda olup mahkemece manevi tazminat yönünden kurulan hükümde birden çok davalı olmasına rağmen manevi tazminatın davalıdan tahsiline karar verilmiş, hangi davalı/davalılar olduğu belirtilmemiştir. Mahkemenin hüküm fıkrasının ifade olunan sebeple, infazda tereddüt uyandıracak mahiyette olup, bu durum yukarıda açıklanan kanun maddelerine aykırılık teşkil ettiğinden 10.4.1992 gün ve 1991/7 Esas-1992/4 Karar sayılı Yargıtay İçtihadı Birleştirme Büyük Genel Kurulu Kararı uyarınca; infazda tereddüt uyandırmayacak bir hüküm kurulmak üzere kararın bozulmasına karar vermek gerekmiştir.
    3-Bozma neden ve şekline göre; davalı ... vekilinin ve davalı ... ... vekilinin sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine gerek görülmemiştir.
    SONUÇ: Yukarıda (1) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı ... vekilinin kusura ilişkin temyiz itirazlarının REDDİNE, (2) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı ... vekili ve davalı ... vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile hükmün BOZULMASINA, (3) numaralı bentte açıklanan nedenlerle davalı ... vekili ve davalı ... vekilinin temyiz itirazlarının sair temyiz itirazlarının şimdilik incelenmesine yer olmadığına, peşin alınan harcın istek halinde temyiz eden davalılar ... ve ... geri verilmesine, 10/12/2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.

    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi