Abaküs Yazılım
17. Hukuk Dairesi
Esas No: 2019/4530
Karar No: 2020/7052
Karar Tarihi: 16.11.2020

Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2019/4530 Esas 2020/7052 Karar Sayılı İlamı

Özet: (Bu özet Yapay Zeka tarafından yazılmıştır. Hukuki olarak geçerliliği yoktur.)


Davacı, borçlu olan davalıya ait kredi kartı borcu nedeniyle icra takibi başlatıldığını ancak icra takibinin önceden mal kaçırma amacıyla yapılmış başka bir takibe ait olduğunu iddia etmiştir. Davacı, muvazaalı takip işlemi yapıldığı gerekçesiyle icra takibi üzerinde cebri icra yapılması talebiyle dava açmıştır. Davalılar ise dava hakkında cevap vermemişlerdir. Mahkeme, borçlunun muvazaalı işlem yaptığına dair herhangi bir delil olmadığından davayı reddetmiştir. Davacı vekili bu kararı temyiz etmiştir. Kararda, davanın tasarrufun iptali istemine ilişkin olduğu belirtilmiştir. İİK'nın 277 ve devamı maddelerinin iptal davalarına konu olan tasarrufların geçerli olmasına rağmen kanunun icra hukuku yönünden iptaline imkan verdiği ve muvazaaya dayalı davalarda da davacının icra takibine geçmesi ve aciz belgesi almasına gerek olmadığı belirtilmiştir. Kararda geçen kanun maddeleri İİK'nın 277 ve devamı maddeleridir.
17. Hukuk Dairesi         2019/4530 E.  ,  2020/7052 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

    Taraflar arasındaki tasarrufun iptali davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine dair verilen hükmün süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:

    -K A R A R-

    Davacı vekili; müvekkili ..."den kullanmış olduğu kredi kartına istinaden borçlu davalı ... Algaç aleyhine Şanlıurfa 4.İcra Müdürlüğü"nün 2015/2110 sayılı dosyasında icra takibi başlatıldığını, borçlu davalı hakkında icra takibine başlanmadan önce, mal kaçırmak amacıyla alacaklısı ... olan Şanlıurfa 4. İcra Müdürlüğü"nün 2015/301 sayılı dosyası ile icra takibi açıldığını ve davalı-borçlunun Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünden almakta olduğu maaşın üzerine 1. Sırada haciz işlemi uygulandığını, ancak icra takibine konu 75.000,00 TL"lik senedin protesto ettirilmediğini, ödeme tarihinden 3 ay sonra takip yapıldığını, kesinleşen takipten sonra İİK"nun tanıdığı tüm yasa yollarına başvurmadan sadece aylık maaş kesintileri ile alacağını tahsil etmeye çalıştığını, tüm bunların davalıların kendi aralarında muvazaalı takip işlemi yaptığını gösterdiğini belirterek Şanlıurfa 4. İcra Müdürlüğü"nün 2015/2110 sayılı icra takibine konu müvekkili banka alacağı nedeniyle dava konusu takip ve maaş haczi üzerinde cebri icra yapabilme yetkisi verilmesini talep ve dava etmiştir.
    Davalılar; davaya cevap vermemiştir.
    Mahkemece, iddia, savunma, toplanan delillere göre; iptali istenilen tasarrufu yapan borçlunun söz konusu tasarrufu mal kaçırma amacıyla yaptığına yada kötü niyetli olduğuna dair hiçbir delil, belge sunulmadığı, davaya esas teşkil eden icra takip dosyasında borçlu adına kayıtlı taşınmazlar bulunduğu, kesin veya geçici aciz belgesinin de sunulamadığı anlaşılmakla davanın reddine karar verilmiş; hüküm, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Dava, İİK.277 ve devamı maddelerine dayanılarak açılmış tasarrufun iptali istemine ilişkindir.
    HMK"nin 33.maddesine göre Hakim, Türk hukukunu resen uygulamak zorundadır. Bir davada olayları belirtmek ve açıklamak taraflara, hukuki nitelendirme Hakime aittir. Bu nedenle tarafların hukuki nitelendirmeyi doğru yapmak zorunluluğu yoktur. Başka bir ifade ile Hakim, bildirilen hukuki sebeplerle bağlı olmayıp, hukuki sebebi kendiliğinden bulup uygulamakla sorumludur.
    Yüzeysel bakıldığında iptal davaları ile muvazaa davaları arasında bir benzerlik görülmekte ise de bu benzerlik her iki davanın güttüğü amaçtan öte gitmemektedir. İİK 277.maddesinde sözü edilen iptal davaları borçlu tarafından geçerli olarak yapılmış bazı tasarrufların hükümsüz kılınması için açılır. Oysa muvazaa davası borçlunun yaptığı tasarrufi işlemlerin gerçekte hiç yapılmamış olduğunu tespit ettirmeyi amaçlar. Muvazaaya dayalı davalarda davacının icra takibine geçmesi ve aciz belgesi almasına gerek yoktur. Çünkü yukarıda açıklandığı gibi İİK 277 ve izleyen maddelerinde iptal davasına konu tasarruflar özünde geçerli olmasına rağmen kanunun icra hukuku yönünden iptaline imkan verdiği tasarruflardır. Muvazaaya dayalı iptal davasında ise davacı muvazaalı işlemle kendisinin zararlandırıldığını ileri sürmektedir.
    Somut olayda, dava dilekçesindeki ileri sürüşe ve yargılama sırasındaki sözlü ve yazılı açıklamalara göre dava niteliği itibarıyla İİK"nun 277 ve devamı maddelerine dayalı olarak açılan tasarrufun iptali istemine ilişkindir ve borçlu adresinde yapılan 15.05.2015 tarihli haciz tutanağı İİK"nun 105.maddesi kapsamında aciz belgesi niteliğinde olup mahkemenin kesin ya da geçici aciz belgesinin bulunmadığı yönündeki gerekçesi yerinde değil ise de; davacı, davalı 3.kişi ...’nin davalı borçlunun durumunu bilen veya bilmesi gereken kişilerden olduğunu ispatlayamadığına göre
    davacı vekilinin tüm temyiz itirazlarının reddiyle sonucu itibari ile doğru olan hükmün ONANMASINA; aşağıda dökümü yazılı 25,20 TL kalan onama harcının temyiz eden davacıdan alınmasına 16/11/2020 gününde oybirliğiyle karar verildi.







    Sayın kullanıcılarımız, siteden kaldırılmasını istediğiniz karar için veya isim düzeltmeleri için bilgi@abakusyazilim.com.tr adresine mail göndererek bildirimde bulunabilirsiniz.

    AYM Kararları   Danıştay Kararları   Uyuşmazlık M. Kararları   Ceza Genel Kurulu Kararları   1. Ceza Dairesi Kararları   2. Ceza Dairesi Kararları   3. Ceza Dairesi Kararları   4. Ceza Dairesi Kararları   5. Ceza Dairesi Kararları   6. Ceza Dairesi Kararları   7. Ceza Dairesi Kararları   8. Ceza Dairesi Kararları   9. Ceza Dairesi Kararları   10. Ceza Dairesi Kararları   11. Ceza Dairesi Kararları   12. Ceza Dairesi Kararları   13. Ceza Dairesi Kararları   14. Ceza Dairesi Kararları   15. Ceza Dairesi Kararları   16. Ceza Dairesi Kararları   17. Ceza Dairesi Kararları   18. Ceza Dairesi Kararları   19. Ceza Dairesi Kararları   20. Ceza Dairesi Kararları   21. Ceza Dairesi Kararları   22. Ceza Dairesi Kararları   23. Ceza Dairesi Kararları   Hukuk Genel Kurulu Kararları   1. Hukuk Dairesi Kararları   2. Hukuk Dairesi Kararları   3. Hukuk Dairesi Kararları   4. Hukuk Dairesi Kararları   5. Hukuk Dairesi Kararları   6. Hukuk Dairesi Kararları   7. Hukuk Dairesi Kararları   8. Hukuk Dairesi Kararları   9. Hukuk Dairesi Kararları   10. Hukuk Dairesi Kararları   11. Hukuk Dairesi Kararları   12. Hukuk Dairesi Kararları   13. Hukuk Dairesi Kararları   14. Hukuk Dairesi Kararları   15. Hukuk Dairesi Kararları   16. Hukuk Dairesi Kararları   17. Hukuk Dairesi Kararları   18. Hukuk Dairesi Kararları   19. Hukuk Dairesi Kararları   20. Hukuk Dairesi Kararları   21. Hukuk Dairesi Kararları   22. Hukuk Dairesi Kararları   23. Hukuk Dairesi Kararları   BAM Hukuk M. Kararları   Yerel Mah. Kararları  


    Avukat Web Sitesi